KENT U UW OPTIES?

HET SPIRAAL MET LEVONORGESTREL

Een klein, zacht T-vormig plastic systeem dat lage hoeveelheden van een progestageen vrijgeeft. Het wordt op voorschrift in uw baarmoeder geplaatst door een arts voor maximaal 3 tot 5 jaar.

HET SPIRAAL MET LEVONORGESTREL

HET KOPERSPIRAAL

Een koperspiraal is een klein, T-vormig plastic systeem met een koperdraad dat verkrijgbaar is op voorschrift en in uw baarmoeder geplaatst wordt door een arts. Het voorkomt zwangerschap gedurende maximaal 5 tot 10 jaar.

HET KOPERSPIRAAL

HET IMPLANTAAT

Een kleine, flexibele siliconen staaf die maximaal 3 jaar een hormoon vrijgeeft. Het wordt onder de huid van uw bovenarm geplaatst door een arts.

HET IMPLANTAAT

DE PIL

Een klein tablet met een combinatie van 2 hormonen die je elke dag op hetzelfde tijdstip ineemt. Verkrijgbaar op voorschrift.

DE PIL

DE PRIKPIL

Een injectie met een progestageen die om de 3 maanden door een arts toegediend wordt.

DE PRIKPIL

DE PLEISTER

Een klein, dun, huidkleurig plastic pleistertje dat op de huid wordt gekleefd en hormonen vrijgeeft. Verkrijgbaar op voorschrift en één keer per week zelf aan te brengen.

DE PLEISTER

HET DIAFRAGMA

Een siliconen kapje dat u zelf in de vagina plaatst en zo voorkomt dat sperma de baarmoeder bereikt. Sommige worden ingebracht door een arts of verpleegkundige, de meeste vrouwen brengen het zelf in tot enkele uren vóór de seks. Verkrijgbaar op voorschrift.

HET DIAFRAGMA

DE VAGINALE RING

Een kleine, flexibele vaginale ring die u zelf (op voorschrift) in de vagina plaatst. De ring geeft 3 weken lang hormonen vrij. Verkrijgbaar op voorschrift.

DE VAGINALE RING

HET VROUWENCONDOOM

Een inwendig condoom dat op dezelfde manier werkt als een mannencondoom, maar in de vagina geplaatst wordt. Het wordt zelf geplaatst en is vrij te koop.

HET VROUWENCONDOOM

HET MANNENCONDOOM

Een omhulsel die over de stijve penis gerold wordt om sperma tegen te houden; de enige methode die het risico op seksueel overdraagbare aandoeningen vermindert. Het wordt zelf geplaatst en is vrij te koop.

HET MANNENCONDOOM

NATUURLIJKE PLANNING

Zelfregulerende methoden om zwangerschap te voorkomen, bijv. het volgen van de cyclus en temperatuurmetingen om vruchtbare dagen vast te stellen.

NATUURLIJKE PLANNING

ZAADDODEND MIDDEL

Crèmes, films, schuim, gels en zetpillen met chemische stoffen die sperma stoppen of doden. Deze zijn vrij te koop en worden zelf aangebracht of toegediend.

ZAADDODEND MIDDEL

TERUGTREKKING

De methode van het terugtrekken vertoont zelfs een faalpercentage van 22% . Dit hoge percentage wordt verklaard door de moeilijkheid voor de man om de ejaculatie perfect te beheersen en door de aanwezigheid van veel spermatozoa in de eerste druppels sperma. Deze methode zou enkel moeten gebruikt worden door koppels die geen andere methode tot hun beschikking hebben en die een ongeplande zwangerschap ook zouden aanvaarden.

TERUGTREKKING

STERILISATIE VAN DE VROUW

Een medische ingreep uitgevoerd door een arts die de eileiders afklemt en daardoor de mogelijkheid van zwangerschap wegneemt.

STERILISATIE VAN DE VROUW

STERILISATIE VAN DE MAN

Een medische ingreep uitgevoerd door een arts die de zaadleiders afklemt.

STERILISATIE VAN DE MAN

#MIJNANTICONCEPTIE

KEN UW ANTICONCEPTIE ZOALS U ZICHZELF KENT

De juiste anticonceptie vinden kan een uitdaging zijn.

We zijn er om u te helpen; er is ondersteuning beschikbaar bij het nemen van een beslissing over uw anticonceptie. #MIJNANTICONCEPTIE