Zorgen over pijn zijn natuurlijk

Zowel het spiraal met levonorgestrel als het koperspiraal zijn effectieve en langwerkende anticonceptiemiddelen. Na plaatsing kunnen ze respectievelijk maximaal 3 tot 5 jaar of 5 tot 10 jaar blijven zitten. Ondanks het gebruiksgemak maken veel vrouwen zich zorgen over het laten plaatsen van een spiraal en wat ze daarna kunnen verwachten.

Wat kunt u verwachten?

Raadpleeg uw arts om u te helpen beslissen of u een spiraal met levonorgestrel of een koperspiraal wilt laten plaatsen. Als u zich zorgen maakt, dan kunt u deze met uw arts bespreken. Hieronder vindt u enkele veelvoorkomende bezorgdheden die vrouwen kunnen hebben met betrekking tot het plaatsen van een spiraal met levonorgestrel of een koperspiraal.
DOET HET PIJN? LATEN PLAATSEN EN GEBRUIK VAN HET SPIRAAL MET LEVONORGESTREL OF HET KOPERSPIRAAL
DOET HET PIJN? LATEN PLAATSEN EN GEBRUIK VAN HET SPIRAAL MET LEVONORGESTREL OF HET KOPERSPIRAAL

Doet het pijn?

De meeste vrouwen verdragen het plaatsen van een spiraal met levonorgestrel of een koperspiraal goed. Uw arts kan u adviseren om gewone pijnstillers te nemen, en in sommige gevallen kan de baarmoederhals met een injectie verdoofd worden om ongemak te minimaliseren.

Krijg ik klachten?

Na plaatsing kunnen sommige vrouwen last hebben van wat pijn en duizeligheid. Deze zijn meestal vergelijkbaar met menstruatiekrampen, en zullen normaal minder worden wanneer u pijnstillers neemt. Raadpleeg uw arts als de pijn aanhoudt. Het spiraal met levonorgestrel kan ook leiden tot een vermindering van bloedingen en menstruatiepijn en kan uw menstruatie na verloop van tijd volledig stoppen.

Het koperspiraal kan na verloop van tijd leiden tot een toename van bloedingen en menstruatiepijn en kan leiden tot meer langdurige bloedingen.

Kan het spiraal eruit vallen?

Uw arts zal de juiste procedure volgen om ervoor te zorgen dat uw spiraal met levonorgestrel of koperspiraal goed ingebracht wordt en op zijn plaats blijft gedurende respectievelijk 3 tot 5 jaar, of 5 tot 10 jaar. Het is mogelijk dat het spiraal met levonorgestrel of het koperspiraal zich verplaatst door spiersamentrekkingen. Als u een aanhoudend ongemak ondervindt nadat de spiraal ingebracht is, raadpleeg dan onmiddellijk uw arts.

ALTERNATIEVE ANTICONCEPTIEMETHODEN

Als u besluit dat het spiraal met levonorgestrel of het koperspiraal niets voor u is, dan zijn deze alternatieven de moeite van het overwegen waard:

Het spiraal met levonorgestrel

Een klein, zacht T-vormig plastic systeem dat lage hoeveelheden van een progestageen vrijgeeft. Het wordt op voorschrift in uw baarmoeder geplaatst door een arts voor maximaal 3 tot 5 jaar.

Het koperspiraal

Een koperspiraal is een klein, T-vormig plastic systeem met een koperdraad dat verkrijgbaar is op voorschrift en in uw baarmoeder geplaatst wordt door een arts. Het voorkomt zwangerschap gedurende maximaal 5 tot 10 jaar.

Het implantaat

Een kleine, flexibele siliconen staaf die maximaal 3 jaar een hormoon vrijgeeft. Het wordt onder de huid van uw bovenarm geplaatst door een arts.

De pil

Een klein tablet met een combinatie van 2 hormonen die je elke dag op hetzelfde tijdstip ineemt. Verkrijgbaar op voorschrift.

ADVIES NODIG? PRAAT MET UW ARTS

Maak een afspraak met uw arts voor verdere ondersteuning die aansluit bij uw behoeften.

Doctor CTA
Doctor CTA