HET SPIRAAL MET LEVONORGESTREL

HET SPIRAAL MET LEVONORGESTREL

Een klein voorwerp dat sperma tegenhoudt?

ZO GEPLAATST, WERKT JAREN

HET SPIRAAL MET LEVONORGESTREL

Het spiraal met levonorgestrel is een klein, zacht, T-vormig systeem met een reservoir dat een progestageen bevat. Het spiraal met levonorgestrel wordt in uw baarmoeder geplaatst door uw arts. Het hormoon wordt langzaam vrijgegeven en maakt uw baarmoederhalsslijm dikker; hierdoor wordt het voor sperma moeilijker om de baarmoeder te bereiken. Indien sperma toch in de baarmoeder zou geraken, dan zal de omgeving in de baarmoeder de functie en de beweeglijkheid van het sperma remmen en zo bevruchting voorkomen. Het hormoon zorgt er ook voor dat de binnenwand van uw baarmoeder verandert. Hierdoor kan, als er toch een bevruchting zou plaatsvinden, een bevruchte eicel zich niet innestelen. Het is 99,8% effectief, dus u bent goed beschermd tegen zwangerschap.

 

Eén à twee consultaties met uw arts is ongeveer het enige wat nodig is. Als u het besproken hebt en besloten hebt dat het de juiste methode voor u is, dan kan het spiraal met levonorgestrel geplaatst worden. Het spiraal met levonorgestrel werkt continu gedurende 3 à 5 jaar en vraagt geen dagelijkse of wekelijkse routine om eraan te denken, dus is het een geschikte optie voor iedereen die op zoek is naar een langwerkende anticonceptie. Als en wanneer u besluit om te stoppen met het gebruik ervan, dan verdwijnt het anticonceptieve effect van het spiraal met levonorgestrel snel, en wordt u terug vruchtbaar.

HOE HET WERKT

WERKZAAMHEID BIJ NORMAAL GEBRUIK

Omdat het op voorschrift verkrijgbaar is en door een arts ingebracht wordt, is de kans op fouten zeer klein en is de werkzaamheid van het spiraal met levonorgestrel hoog. Als u zich zorgen maakt over de plaatsing van uw spiraal met levonorgestrel, raadpleeg dan onmiddellijk uw arts.

Bekijk de werkzaamheid bij 'perfect' gebruik

WERKZAAMHEID BIJ PERFECT GEBRUIK

Het spiraal met levonorgestrel wordt op voorschrift gegeven en wordt door een arts ingebracht. Het kan maximaal 3 à 5 jaar blijven zitten. Het is een zeer doeltreffende en betrouwbare anticonceptiemethode.

Bekijk de werkzaamheid bij 'normaal' gebruik

Hormonen

Ja. Het spiraal met levonorgestrel geeft een progestageen (levonorgestrel) af in de baarmoeder en werkt voornamelijk plaatselijk.

Gebruikswijze

Het spiraal met levonorgestrel moet door een arts geplaatst worden. Als het eenmaal op de juiste manier geplaatst is, dan is het gedurende 3 à 5 jaar effectief. Als u wilt stoppen met het gebruik van het spiraal met levonorgestrel, dan kan een arts deze binnen enkele minuten verwijderen.

Uw menstruatie

Hevigere menstruaties kunnen in sommige gevallen lichter en minder pijnlijk worden, en menstruaties kunnen in het algemeen minder vaak voorkomen. Sommige vrouwen hebben echter last van krampen en onregelmatige bloedingen. Spotting (licht bloedverlies buiten de menstruatieperiode om) komt ook vaak voor in de eerste 6 maanden van gebruik.

ADVIES NODIG? PRAAT MET UW ARTS

Maak een afspraak met uw arts voor verdere ondersteuning die aansluit bij uw behoeften.

Doctor CTA
Doctor CTA