Soms gaan de dingen niet volgens plan

Een gescheurd condoom is iets dat kan ontstaan door een gebruikersfout of een defect in het condoom zelf. Als dit bij u gebeurt, dan zijn er nog steeds stappen die u kunt nemen om te voorkomen dat een scheur in het rubber uitmondt in een zwangerschap.

Wat nu?

Blijf kalm, er zijn nog steeds anticonceptiemethoden voor u.
SCHEURDE HET CONDOOM?
SCHEURDE HET CONDOOM?

Noodanticonceptiepil

De noodanticonceptiepil is een pil met hormonen die ontwikkeld is om de zwangerschap abrupt te voorkomen. Deze wordt ook vaak de 'morning-afterpil' genoemd. Deze pil moet ingenomen worden tot 24 uur na onbeschermde seks, maar idealiter binnen de eerste 12 uur. Omdat ze hogere hoeveelheden hormonen bevat dan de andere anticonceptiepillen, is het niet de bedoeling dat ze op regelmatige basis in te nemen.

Het koperspiraal

Het koperspiraal is een langwerkende anticonceptiemethode die geen hormonen bevat en koperionen gebruikt om sperma te immobiliseren en bevruchte eicellen te verhinderen in de baarmoederwand in te nestelen. Als het minder dan 5 dagen na onbeschermde seks ingebracht wordt, dan kan het effectief zijn als noodanticonceptiemiddel. U kunt het dan maximaal 5 tot 10 jaar blijven dragen om onbedoelde zwangerschap te voorkomen.

Soatest

Condooms zijn bedoeld om zwangerschap te voorkomen en bescherming te bieden tegen een seksueel overdraagbare aandoening. In het geval van een gescheurd condoom is het aangeraden voor zowel u als uw partner om jullie te laten testen als u vaak van partner wisselt.

ALTERNATIEVE ANTICONCEPTIEMETHODEN

Als het scheuren van het condoom u heeft doen nadenken over andere anticonceptiemethoden, kunt u volgende methoden overwegen:

Het spiraal met levonorgestrel

Een klein, zacht T-vormig plastic systeem dat lage hoeveelheden van een progestageen vrijgeeft. Het wordt op voorschrift in uw baarmoeder geplaatst door een arts voor maximaal 3 tot 5 jaar.

Het koperspiraal

Een koperspiraal is een klein, T-vormig plastic systeem met een koperdraad dat verkrijgbaar is op voorschrift en in uw baarmoeder geplaatst wordt door een arts. Het voorkomt zwangerschap gedurende maximaal 5 tot 10 jaar.

Het implantaat

Een kleine, flexibele siliconen staaf die maximaal 3 jaar een hormoon vrijgeeft. Het wordt onder de huid van uw bovenarm geplaatst door een arts.

De pil

Een klein tablet met een combinatie van 2 hormonen die je elke dag op hetzelfde tijdstip ineemt. Verkrijgbaar op voorschrift.

ADVIES NODIG? PRAAT MET UW ARTS

Maak een afspraak met uw arts voor verdere ondersteuning die aansluit bij uw behoeften.

Doctor CTA
Doctor CTA