Het is belangrijk om te weten dat het ons allemaal kan overkomen

Variatie in uw cyclus is volkomen normaal. Zelfs als u er gewoonlijk de klok op kunt gelijkzetten, zijn er een aantal redenen waarom uw menstruatie zou kunnen uitblijven: zwangerschap, stress, plotseling gewichtsverlies of –toename, … Als u onlangs onbeschermde seks gehad hebt, of als er een kans is dat uw anticonceptie niet gewerkt heeft zoals het zou moeten werken, dan zijn hier een aantal dingen om over na te denken.

Wat moet u nu doen

Als uw menstruatie uitblijft, dan kunt u zwanger zijn. Lees hier wat u kunt doen.
MENSTRUATIE BLIJFT UIT? WACHTEN IS LASTIG
MENSTRUATIE BLIJFT UIT? WACHTEN IS LASTIG

Uw cyclus is normaal regelmatig

Als u weet wanneer u vruchtbaar bent, dan is het makkelijker om te bepalen dat uw menstruatie allicht uitblijft omdat u zwanger bent. U kunt al op de eerste dag dat uw menstruatie uitblijft, controleren of u zwanger bent, maar een positief resultaat is meer betrouwbaar dan een negatief resultaat. Vertrouw niet op een negatief resultaat.

Uw cyclus is onregelmatig

De vroegste manier om te controleren of u zwanger bent, is 3 weken nadat u onbeschermde of mogelijk onbeschermde seks gehad hebt. Een negatief resultaat kan misschien niet juist zijn, dus wacht een week en controleer het opnieuw, of vraag advies aan uw arts.

U maakt zich nog steeds zorgen

Raadpleeg uw arts als u zich nog steeds zorgen maakt over het uitblijven van uw menstruatie(s).

ANDERE OORZAKEN VAN UITBLIJVEN MENSTRUATIE

Er zijn veel andere redenen dan een zwangerschap waarom uw menstruatie uitblijft. Denk na over deze factoren en raadpleeg uw arts als u denkt dat een of meer op u van toepassing zijn:

Stress

Menstruaties kunnen langer of korter worden, of helemaal stoppen door stress. Als u denkt dat stress de oorzaak is van een onderbroken cyclus, probeer dan ontspanningstechnieken en raadpleeg uw arts als uw menstruatie niet begint.

Sporten

Intense lichaamsbeweging kan het niveau van hormonen in uw lichaam verstoren waardoor de menstruatie uitblijft.Raadpleeg uw arts als u denkt dat uw menstruatie gestopt is door uw trainingsprogramma.

Gewichtsafname of -toename

Een plotselinge gewichtsafname of -toename kan het niveau van hormonen in uw lichaam verstoren waardoor de menstruatie uitblijft. Als uw gewicht plotseling verandert, dan is het aangeraden om dit bij uw arts te laten controleren.

Langwerkende anticonceptie

Als u langwerkende anticonceptie gebruikt, dan kan dit van invloed zijn op uw bloedingspatroon. Sommige methoden kunnen bijvoorbeeld leiden tot kortere en lichtere bloedingen of kunnen uw menstruatie geheel stoppen. Dit kan de reden zijn voor onregelmatigheden, maar het is geen reden tot bezorgdheid. In elk geval is het aangeraden om bij uw arts te informeren als u vragen hebt.

Medische aandoeningen

Een ziekte kan het lichaam ontregelen, waardoor de menstruatie stopt. Zowel een kortdurende als een langdurende ziekte kunnen hiervan aan de basis liggen. Als u een bepaalde ziekte of aandoening hebt en uw menstruatie blijft uit, dan kunt u het best contact opnemen met uw arts.

Premenopauze

Deze periode wordt vaak gekenmerkt door een wisselende cyclus, waarbij de menstruatie steeds langer kan uitblijven. Soms is de menstruatie anders van aard: lichter of zwaarder. In deze periode is er nog steeds sprake van vruchtbaarheid, dus is er nog kans op een zwangerschap.

ALTERNATIEVE ANTICONCEPTIEMETHODEN

Als u onlangs gestopt bent met uw gebruikelijke anticonceptie, als u zich zorgen maakte over een uitblijvende menstruatie of als uw huidige anticonceptie niet bij uw levensstijl past, overweeg dan deze anticonceptiemethoden en praat erover met uw arts:

Het spiraal met levonorgestrel

Een klein, zacht T-vormig plastic systeem dat lage hoeveelheden van een progestageen vrijgeeft. Het wordt op voorschrift in uw baarmoeder geplaatst door een arts voor maximaal 3 tot 5 jaar.

Het koperspiraal

Een koperspiraal is een klein, T-vormig plastic systeem met een koperdraad dat verkrijgbaar is op voorschrift en in uw baarmoeder geplaatst wordt door een arts. Het voorkomt zwangerschap gedurende maximaal 5 tot 10 jaar.

Het implantaat

Een kleine, flexibele siliconen staaf die maximaal 3 jaar een hormoon vrijgeeft. Het wordt onder de huid van uw bovenarm geplaatst door een arts.

De pil

Een klein tablet met een combinatie van 2 hormonen die je elke dag op hetzelfde tijdstip ineemt. Verkrijgbaar op voorschrift.

ADVIES NODIG? PRAAT MET UW ARTS

Maak een afspraak met uw arts voor verdere ondersteuning die aansluit bij uw behoeften.

Doctor CTA
Doctor CTA